top of page

Péče o vlasy v zimě


O péči o pleť, ruce a rty v zimě jsem už psala. Rozhodla jsem se zaměřit na jednu samostatnou kapitolu a tou jsou vlasy. Jak pečovat o vlasy v zimě, aby se netřepily a nevypadávaly?

Na vlasy si v zimě dáváme čepici, aby nám nebyla zima a vlasy se tedy více mastí a také lámou. Vlasy ale trpí hlavně mrazem, rychlým střídáním teplot a podobně, stejně jako naše pokožka. Jak tedy o vlasy správně pečovat?

1. VLASY PO MYTÍ NECHAT PŘIROZENĚ USCHNOUT

Jelikož hodně z nás si po mytí vlasů vlasy fénuje, poté žehlí či kulmuje, tak se to časem odrazí na kvalitě vlasů. Pokud to zrovna nepotřebujete, nechte vlasy přirozeně uschnout. Odměnou bude vyšší hydratace vašeho šampónu a kondicionéru.

2. POUŽÍVEJTE OLEJE ČI NESMÝVATELNÉ KONDICIONÉRY

Pokud si vlasy žehlíte, či fénujete, použijte před úpravou krém, olejíček či nesplachovatelný kondicionér na vlasy. Tepelná úprava má totiž ještě škodlivější následky v zimě než v jiných ročních obdobích. Toto aplikujte i pokud si vlasy tepelně upravovat nebudete. Nejlepší je aplikovat např. arganový olej ihned po umytí. Já používám arganový olej, sérum L'Oréal Professionnel Série Expert Absolut Repair Lipidium a před fénováním L'Oréal Professionnel Série Expert Absolut Repair Lipidium ochranný regenerační krém pro tepelnou úpravu vlasů.

3. BERTE VITAMÍNY NA VLASY

Já osobně si myslím, že vitamíny na vlasy by nikomu neměli chybět ani v létě, ani v zimě. Stejně jako vlasové ochrany, kúry je důležitá naše strava, životospráva. Důležité jsou například esenciální mastné kyseliny Omega 3, 6 a 9, které najdeme v různých semínkách nebo ořeších.. Pokud sháníte nějaké potravinové doplňky ve formě tablet, doporučuji Curapil, který je na vlasy úžasný, vlasy po něm rostou a je to Český výrobek. Také si nemůžu vynachválit Priorin, po kterém se mi vlasy ozdravily. Na instagramu jsem si všimla Sugar Bear Hair ale nezkoušela jsem je. Jde o modré sladké medvídky, kteří v sobě schovávají 15 vitamínů a přírodní ingredience. Podle fotek na instagramu se po nich vlasy krásně spraví a rostou.

4. DOPŘEJTE SI VLASOVÉ KÚRY

Nezapomeňte si před a po zimě zastřihnout roztřepené konečky. V kadeřnictví sice dokážou poškozený vlasy ošetřit, je stejně důležité nechat vlas odrůst. Proto si před a po zimě nezapomeňte konečky zastřihnout.

Taky nezapomínejte na vlasové kúry, klidně domácí, které si já dávám jednou za 2 týdny. Mezi moji nejoblíbenější patří ta z kokosového oleje. Připravuji ji tak, že si tuhý kokosový olej dám do mističky (2-4 lžičky) a nechám v mikrovlnce rozpustit. Poté si rozpuštěný olej vetřu do vlasů, vlasy sepnu a nechám přes noc působit. Vlasy jsou ráno lesklé, vypadají zdravě a jsou uhlazené.

Je hodně vlasových kúr, které si můžete vyrobit i doma, například z vajíček, banánu či olivového oleje.

O víkendu zveřejním článek, kde budou recepty na mé oblíbené masky na vlasy, pleť, paty a ruce.

Já si po zimě dopřávám Keratin Treatment, který se dělá v kaderřnictví. "Zapečou" vám od vlasů keratin, který poškozeným vlasům chybí a vlasy jsou uhlazené, nejsou krepaté a lesklé. Moc mi to pomohlo a už se těším, až tuto proceduru postoupím znova (až ji podstoupím, přidám fotky před a po a nějaký článek k tomu).

5. NEMYJTE SI VLASY TAK ČASTO

Je dobré vybrat si šetrný šampon, který je pro každodenní použití, pokud si vlasy musíte umývat každý den. Jestli tomu tak není, vlasy si zbytečně nemyjte. Může to udělat více škody než užitku a vlasy nebudou dostatečně hydratované. Myjte si proto vlasy nejlépe každý druhý či třetí den. Pokud máte vlasy mastnější, zkuste využít suchých šampónů. Doporučuji například značku Batiste, vlasy po nich mají objem a voní.

6. VLASY SI NEBARVĚTE

V zimě si vlasy zbytečně neničte ještě barvením. Hlavně ne tíím domácím. I nejšetrnější drogerkové barvy vám vlasy poškodí, což vy v zimě nepotřebujete. Pokud vlasy chcete nabarvit, zajděte si do kadeřnictví, kde použijí šetrnější profesionální barvu.

Snad se vám článek líbil. Chystám se psát další články ohledně módy v zimě, recepty na domácí masky, beauty life hacks či rady na zimní detox.

Nejlepší je nechat přes zimu vlasy v culíku a vyrazit. A nezapomeňte! Musíte hodně pít!

Natálie


bottom of page