top of page

Sebepoznání


Zase mě popadla ta chvilka, kdy potřebuji psát o něčem. O něčem důležitém, o něčem jiném, než je jen móda a make up trendy. O věcech kolem nás. A tak mě napadlo, že k našemu tématu sebeláska patří i sebepoznání.

Sebepoznání je pro spokojený a šťastný život stejně nutný jako voda pro naše přežití. Pokud chci žít spokojeně, musím si najít cestu k sobě samotnému. Měl bych sám sobě porozumět, abych porozuměl jiným. Pokud nerozumím sám sobě, jak můžu rozumět lidem kolem sebe? Četla jsem, že platí to, že druhým lidem mohu porozumět jen do té míry, do jaké rozumím sama sobě.

Máme ale strach z odmítnutí a neúspěchu. Neustále myslíme na to, co si o nás budou myslet jiní lidé a co pak řeknou ostatním. A pak nejsme samy sebou, jelikož chceme zaujmout ostatní.

Je to tak silná obava, že někteří lidé ani nežijí svůj život a neustále se kontrolují (udělala jsem to dobře, řekla jsem to správně..?). Opravdu se bojí, že když se budou chovat po svém, tak je ostatní lidé mezi sebe nepřijmou, nebudou se s nimi bavit, budou je pomlouvat a neustále probírat. No a díky tomuto strachu ztrácí sebe, doslova se sami sobě odcizují.

Je načase říct NE! Je načase začít myslet sám na sebe a cítit se ve svém těle dobře. Je načase se poznat. Ostatní vás nemohou znát tak dobře, jako vy sebe samotné.

Jak tedy posilnit své sebepoznání?

Začněte říkat svůj názor

Nesmíte se bát říct svůj názor. Každý má právo se ke všemu vyjádřit po svém. Pokud se vám něco nelíbí, prostě to řekněte. Ostatní to musí respektovat stejně, jako vy respektujete jejich názory. Ze začátku to bude těžké, ale uvidíte, že jakmile jednou svůj názor řeknete, uleví se vám.

Zmapování vašeho života

V jedné super knížce (kterou vám zachvilinku ukážu) jsem se dočetla, že k sebepoznání pomůže myšlenková mapa. Myšlenková mapa je technika pro strukturovaný zápis myšlenek. Doslova si zmapujete vlastní život.

Stačí vám papír, tužka a pastelky.

Na papír si sepište tyto otázky a následně na ně odpovídejte: (otázky jsou focené z knihy (stále vám ale neřeknu z jaké, nechte se překvapit))

Až otázky vyplníte a svou myšlenkovou mapu zdokonalíte, pomůže vám se lépe zorientovat nad vaším životem. Zjistíte, co musíme zdokonalit a v čem jste v sebepoznání profík.

Říkat ne

Pokud po vás někdo neustále chce, nebo vás dokonce zneužívá, nebojte se říct ne. Nejste tady proto, abyste se podřizovaly někomu jinému. Dejte ale pozor na sobectví. Pokud se jedná o osobu, která vám také s něčím pomáhá, usmějte se a její pomoc opětujte... ale využívat se nenechejte. Už nikdy!

Najdi, co tě baví a co ti jde

Každý má něco, co ho baví a naplňuje. Co mu pomůže vypnout.

Pro někoho je to sport, pro někoho malování, pro někoho četba knížky a tak dále a tak dále...

Co je na tom ale nejdůležitější? To, že člověk dokáže aktivně relaxovat a dělá něco pro sebe. Něco prostě jen pro sebe. To, co baví zrovna ho. A dokonce u toho poznává i sám sebe. Třeba při sportu poznává své limity. A pokud mu to i jde, určitě ho ostatní pochválí.. (třeba při složení písničky, při namalování krásného portrétu..).

P.S. Pokud nevíš, co tě baví, zkoušej všechny možné činnosti a poslouchej své pocity :-).

Hlavně poslouchejte samy sebe. Snažte se lépe poznat a poslouchat své myšlenky, které se vám honí hlavou. Myslete na to, že abyste mohly poznávat ostatní, musíte začít u sebe.

 

Tak to je vše. A teď ta úžasná knížka, která byla mým zdrojem informací a vědomostí.

Jmenuje se Najděte si svého marťana a napsal ji Martin Herman.

Musím uznat, že je naprosto úžasná. Dovíte se díky ní hodně o sobě a svém myšlení, naučí vás se lépe vypořádat se stresem a hlavně se v ní hodně píše právě o sebepoznání. Moc doporučuji!

Lehněte si do postýlky, zapalte si svíčku, udělejte si kávičku a začtěte se.

Děkuji za Váš čas, snad se článek líbil.


bottom of page