top of page

Jak probíhá maturita a rady pro její zvládnutí

Pro každého maturanta jsou důležité informace. Jak to celé probíhá, jak se připravit, obléct, naučit. Já sama tyto rady neustále vyhledávala a to především na youtube. Sama jsem se ale rozhodla popsat celý maturitní ročník i samotnou maturitu dle svých zkušeností a na závěr napsat pár rad a fíglů, jak maturitu splnit.

Maturitní ročník je velmi náročný. Učitelé na vás kladou vetší nároky, ale já myslím, že díky tomu se také nastartujete na samotnou maturitu a budete lépe zvládat nátlak. U mě to bylo tak, že jsme si s holkami vypracovaly maturitní otázky a pak jsme na ně byly zkoušené a psaly písemky. To nám trošku pomohlo. Jenomže já jsem k tomu moc svědomitě nepřistupovala, tudíž jsem se toho moc nenaučila. Ale myslím, že jsem nebyla jediná.

Nejdůležitější je si uzavřít ve čtvrťáku první pololetí. Znám mnoho studentů, kteří tohle nezvládli a k maturitě ani nebyli připuštění. Je jedno, na jaké známky si pololetí uzavřete, hlavně tam nesmí být žádná pětka a je nutné mít splněnou docházku. Tak si na to dávejte pozor. Někdo začne bulat na začátku čtvrťáku a pak už absenci nedožene. Je lepší to v té škole odsedět, než tam muset docházet i příští rok.

Maturitní ročník je doprovázen mnoha významnými akcemi. Maturitní stužkování, ples, focení tabla a předávání vysvědčení. To dělá maturitní ročník krásným. O tom, jak se nachystat na maturitní ples jsem psala již v předešlém článku. Je důležité se s vaší třídou domluvit na barvě stužky, šerpy a později i tabla. Nejlepší je se začít domlouvat již v září, jelikož pak budete mít myšlenky na jiné věci a může se stát, že to později odfláknete.

Zkuste si udělat po škole sraz, zajděte si na kávu a na těchto věcech se domluvte - šerpa, stužka, tablo. Nepůjde to hned na první schůzce, budete si jich muset udělat víc, ale věřte mi, že ušetříte čas a dokážete si to lépe promyslet a domluvit se.

Slohová práce z češtiny

A teď na samotný průběh maturity. Maturitní zkouška písemná byla pro mě více stresující než ta ústní, ale zvládnout se dá.

Maturita ze slohových prací z češtiny by měla být poměrně lehká. Naučte se od každého útvaru něco. Nejlehčí je zpráva, popis, vypravování a taky by neměl dělat problém motivační dopis. Já si vybrala vypravování a dostala jsem nějakých 87%. Měla jsem dokončit předem daný příběh o pirátech a na tom vypravování se dá skvěle vyřádit.

Musíte splnit základní body, aby vám písemná práce byla uznána. Nejdůležitější je mít splněný počet slov. Nejlépe mít nad 250 slov, ale pokud splníte 200, stále vám bude slohovka hodnocena dál, ale na tohle opatrně. Radši napište cca 260 slov, ať máte klidnou hlavu. Nepiště ale slohovku s větším počtem slov!!! Můžete tam nasbírat ještě víc pravopisných chyb a automaticky se vám strhává více bodů!!!

Dále přikládám tabulku, podle které se můžete podívat, jak se slohová práce hodnotí.

Podle bodů 1, 2, 3 si můžete všimnout, co je na slohové práci nejdůležitější. Pokud nesplníte bod 1, slohová práce nebude dál hodnocena. Pokud bod 1 splníte, přechází se k hodnocení části druhé. Pokud tu neplníte, třetí část se již hodnotit nebude a slohovka není uznaná, pokud splníte, jde se hodnotit bod třetí...

Psaní slohové práce trvá 110 minut. Na výběr jednoho z nabízených zadání má žák k dispozici 20 minut, na vypracování práce je vymezeno 90 minut. Ale vy nemusíte 20 minut vybírat téma. Můžete ho vybírat 5 minut a hned začít slohovku psát, jen je to třeba říct učiteli, co u vás sedí. Ale po dvaceti minutách už musíte mít vybráno.

U slohové práce můžete používat slovník a také pravidla českého pravopisu. Určitě si sežeňte ta pravidla, dost pomůžou. Ale před psaním slohovky si je doma prohlédněte, ať s nimi umíte pracovat.

Doporučuji si slohovku po napsání vyfotit. Učitel to vetšinou dovolí a vy si pak doma v klidu slohovku můžete zkontrolovat a alespoň budete vědět, jak na tom jste. Ale ne vždy vám to učitel umožní.

Slohová práce z angličtiny

Tato část je na maturitní zkoušce to nejlehčí. Já se na to ani nekoukla a měla jsem 95%.

Ale ze mě si příklad neberte :-D.

Slohová práce z angličtiny má dvě části.

První část písemné práce z AJ je delší než druhá část. Nejčastěji se zde vyskytuje dopis kamarádovi, článek do časopisu, žádost atd.

Její délka je cca 120 až 150 slov. Typem textu může být formální dopis, neformální dopis, článek, recenze, popis, vyprávění nebo jiné. Každý typ textu vyžaduje své formální náležitosti (např. dopis musí mít oslovení, rozloučení a podpis), očekávanou slovní zásobu, gramatické prostředky (časy, zájmena aj.) a prostředky textové návaznosti (spojky, propojenost aj.). Vše máte dopodrobna sepsané na různých webových stránkách, v knihách atd.

Tyto materiály najdete na konci článku, tak si je pročtěte a knížky, které tam jsou si kupte ♥.

Druhá část písemné práce z angličtiny je kratší než první část. Můžete psát recept, krátký dopis, email atd.

Její délka je v intervalu 60 až 70 slov. Typem textu může být krátký dopis, email, vzkaz nebo jiné. Každý typ textu vyžaduje své formální náležitosti (např. email musí mít předmět, oslovení, rozloučení a podpis), očekávanou slovní zásobu, gramatické prostředky (časy, správné tvary sloves aj.) a prostředky textové návaznosti (vhodné spojky, propojovací výrazy aj.).

Tak a teď trošku z praxe. Vezměte si slovníky! Tam najdete slovo, které neznáte a chcete jej použít. Ale zas opatrně. Nevybírejte si neznámá slova, protože slovíčko třeba použijete v chybném tvaru a strhnou se vám body. Piště stručně a jasně. Pokud si neumíte vzpomenout na slovo, použijte jiné.

Při psaní slohové práce začněte tou delší částí. Můžete na ní nasbírat opravdu hodně bodů a pokud nestihnete část kratší, stále vám body z první části mohou vyjít.

Didaktický test z češtiny

Ajajaj. Za mě nejhorší část z celé maturity. Nikdy nevíte, co tam dají a často tam je tolik textu, že to nemusíte ani stihnout. A jestli sledujete například Ondřeje Bortela (youtuber), tak víte, že ne každý to může napoprvé zvládnout.

Jak se na to připravit? Dělejte testy! Stáhněte si všechny didaktické testy, které kdy byly a začněte je dělat. Odložte mobil, notebook, sedněte si ke stolu, stopněte si čas na 60 minut a vyplňujte. Po dodělání testu si ho zkontrolujte a vypočítejte si na kolik procent jste test splnili. Musíte to zvládnout minimálně na 44 %.

Na jedné stránce najdete všechny testy od roku 2010 po rok 2018 (jarní i podzimní termíny) a k tomu najdete i výsledky. Odkaz najdete na konci článku :-). Jinou radu pro splnění didakťáku neznám. Ve škole s vámi budou učitelé probírat různá témata atd, takže i to dost pomůže.

P.S. Já si koupila knihu, která byla zaměřená na celou maturitu z češtiny 2018. Byly tam veškeré rady k testům, ústním zkouškám, slohovce, tipy, didaktické testy, okruhy, které se v testech objevují a dost mi to pomohlo. Pokud si tu knihu projedete, úspěšnou maturitu z češtiny vám opravdu mohu zaručit :-).

Jmenuje se Maturita z češtiny 2018 (teď už hledejte 2019) a je od nakladatelství didaktis ♥. Mají stejnou knihu i pro angličtinu a matiku, tak 100 % doporučuji!

To je fotka té učebnice :-).

Didaktický test z angličtiny

Předpokládám, že víte, že didakťák z AJ je rozdělený na část poslechovou a písemnou. Takže začnu tou poslechovou.

Poslechové části jsem se opravdu hodně bála. Koukám sice na seriály v angličtině, ale zapínám si k tomu většinou anglické titulky (btw dost pomůže při ústní zkoušce ;-)). Z poslechu ale takového jsem se obávala dost. Nejenže z toho kazeťáku nejde nic rozumět, ale bála jsem se i toho, kdo bude mluvit. Jestli nějaký angličan, který si mumlá pod nosem nebo žena, která mluví zřetelně a plynule. Nakonec to dopadlo dobře, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Takže se není čeho bát, doporučuji trénovat a trénovat.. mě nejvíce pomáhalo koukat na seriály v angličtině a třeba jako pomoc s anglickými titulky.. a pak už bez nich ♥

Písemná část didakťáku jde taky natrénovat, stačí si dělat didakťáky z předešlých let.. pokud něčemu nebudete rozumět, doneste to včas svému učiteli, kamarádovi, sourozenci,... Určitě vám poradí. K této části už nejsou povoleny slovníky - logicky :-D. Takže jen tužka :-).

Opět si doporučuji své výsledky někam zapsat, pokud budete moct tak vyfotit. Na jedné stránce (odkaz dávám na konec stránky) přidávají tentýž den, kdy test píšete,výsledky, tak je to takový pomocník a můžete si to doma zkontrolovat a víte, jak na tom jste.

Ústní část

Jako poslední je tady ústní zkouška. Před touto zkouškou absolvujete ještě "svaťák", což je týden, kdy máte studijní volno a vy se můžete v klidu doučit chybějící učivo. No, měli byste se jen zdokonalit v naučeném, ale nebudeme si lhát... Já se učila až přes ten svaťák.. a jak dopadly ústní? Samé jedničky, takže tak těžké to fakt není :-D (fakt zlatá maturita, výška je oproti tomu šílenost).

No, ale je důležité si učivo rozdělit. Udělejte si tabulku (přikládám ukázku) :

Sobota - Čeština - 10 knih + 1 téma z angličtiny

Neděle - Čeština - zbytek knih - angličtina 2 témata

Pondělí - Prvních 10 otázek z odborného předmětu (já měla např. psychologii)

Úterý - zbytek otázek z odborného předmětu..

Středa - ...

Čtvrtek - ...

Pátek - ...

Sobota - ...

Neděle - ...

Jak říkám, je to jen ukázka, ale chtěla jsem, ať se pochopíme. Dost to pomůže, protože si přesně naplánujete, jak se budete učit. Pokud se tím budete řídit, tak to stihnete v pohodě. Poslední den před zkouškou se doporučuji neučit a odpočívat. Já se učila tak do půlnoci a ráno jsem měla první zkoušku na 7 a bylo to dost náročné... naštěstí jsem začínala angličtinou a to mě nabudilo :-).

U mě byli učitelé velmi milý a maturitní komise taky. Při zkoušení byla pohodová atmosféra, prostě jsme vedli jen diskuzi a bylo to moc fajn :-). Úplně ze mě spadla tréma.

Doporučuji se obléct slušně. Já osobně měla červený overal, který jsem si přesně pro tuto situaci koupila. Je lepší se cítit pohodlně a dobře, proto doporučuji u slečen šaty, overaly či kostýmek a u kluků samozřejmě oblek. Je to formální záležitost.

O samostatných ústních zkouškách tu "teorii" víte, v praxi to ale není taková hrůza. Jak to myslím? Teoreticky víte, že máte čas na přípravu a pak 15 minut mluvíte. Normálně se vám může čtvrt hodinka zdát jako dlouhá doba na mluvení o jedné otázce/knize, ale věřte mi, že to uteče jak voda. Fakt se to ani nezdá, ale je to hned za vámi.

Jak na tu přípravu? Nám říkali sepsat si osnovu - úvod k otázce, o jednotlivých pojmech atd. a je to tak vlastně nejlepší. Ale já se neumím od té osnovy odpíchnout, takže jsem si jakoby celou otázku sepsala ve zkratkách. Zkuste si doma obojí a uvidíte, co vám více vyhovuje. Doporučuji se nechávat před samotným zkoušením doma někým vyzkoušet a stopnout si čas jak na přípravu, tak na ústní zkoušku.

Na co se chci ale ohledně ústní zkoušky zaměřit je angličtina a čeština. K těm odborným předmětům není co dodávat.

Ústní z češtiny a angličtiny

Struktura zkoušky z češtiny

Struktura zkoušky se skládá z analýzy uměleckého textu - část textu z knihy, kterou si vylosujete, charakteristiky literárněhistorického kontextu - zasazení textu do doby, kdy se kniha psala a nebo zasazení autora do doby a jací jiní autoři v této době psali a analýzy neuměleckého textu - nějak souvisí s textem z knihy.

Ne, není důležité všechny knihy číst, stejně si nezapamatujete každou stránku, ale je důležité do knih alespoň nakouknout, naučit se postavy, naučit se tropy a figury!!!!!!!, jazykové prostředky a je to.

K neuměleckému textu se naučte funkční styly.

Pokud je ke knize film, určitě se koukněte.

K autorovi se neučte celý životopis, spíš ve zkratce co psal, o čem psal, nějakou zajímavost a jiné autory této doby a tohoto žánru - využijete právě v tom kontextu.

Rada ke zpracování seznamu děl - můžete si od jednoho autora vybrat dvě díla, takže například Karel Čapek a od něj R.U.R. (doporučuji) a Bílá nemoc. Výhoda je v tom, že se nemusíte učit o tolika autorech.

Struktura zkoušky z ajiny

V první části ústní zkoušky vám zkoušející zadá tematicky zaměřené otevřené otázky (tři až šest otevřených otázek na nějaké téma, např. Hobbies nebo Free Time) a vy na ně budete odpovídat. Tato část trvá 2,5 minuty.

V druhé části se nachází popis a porovnávání obrázku (TASK ONE – 1,5 min, TASK TWO – 1 min.) na různá témata, např. Culture nebo Travelling - doporučuji se tohle pořádně naučit a dávat pozor na předložky. Používat in this picture a ne on this picture a tak podobně :-).

A krátké samostatné mluvení (TASK THREE – 1,5 min.) na dané téma, např. „Povězte nám o Vašich minulých letních prázdninách.“

Ve třetí části ústní zkoušky si budete losovat maturitní otázky (okruhy) – jedno maturitní téma – a na tyto otázky budete odpovídat nebo budete s Vaším zkoušejícím na danou problematiku anglicky diskutovat, nebo budete maturitní otázku na dané téma sami prezentovat. Zadání třetích částí ústní zkoušky si zadává každá škola podle svého zaměření. Délka třetí části je 5 minut.

Ve čtvrté části ústní zkoušky, se se zkoušejícím řeší jedna komunikační situace daná zadáním, ve které budete vystupovat sami za sebe a Vaším úkolem bude dojít k cíli daným zadáním tím, že se zkoušejícím proberete několik bodů, které na závěr shrnete. Tato část trvá 3 minuty.

Na potítko dostanete pracovní list, kde budete mít všechny části vypsané a vy už jen tento pracovní list "vyplníte" a pak o tom jen mluvíte. Není to nijak těžké.

Nebojte se mluvit a mluvit a mluvit! Dalo by se říct, že je lepší mluvit a mít tam chyby, než neříct nic. Věřte mi, zas tak se ty chyby nehrotí, ale pokud budete mlčet, tak je to špatně.

Táááák a maturitní zkouška je u konce ♥. Snad vám tento článek alespoń nějak pomůže a pokud chcete nějaké rady, materiály a tak dál, nebojte se mi napsat na mail natalielevayova@seznam.cz ♥. Ráda vám pomůžu.

Přikládám odkazy stránek, které jsou opravdu přínosné :-)

http://www.novyamos.cz/ - zde jsou všechny didaktické testy, zadání ke slohovým pracím a najdete tu i výsledky až své práce dopíšete

http://www.statnimaturita-anglictina.cz/

http://www.statnimaturita-cestina.cz/

https://www.youtube.com/watch?v=yc5f8JRZ0oM

https://www.youtube.com/watch?v=q6Qz2lzCNog&list=PLgX3zlZgSfnTe6w6HK3TDTLBKD6BIyV4f

http://hrave.cz/ - online příprava k maturitě pomocí hry

Držím Vám palce,

Natalie


bottom of page